Нарколепсията е хронично, неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и

...
Нарколепсията е хронично, неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и
Коментари Харесай

Нарколепсията: Причини, симптоми и лечение

Нарколепсията е хронично, неврологично заболяване, характеризиращо се с несъразмерна отмалялост денем и епизоди на мощна потребност от сън, както и намалена дарба за контролиране на циркадния темп. Тя се демонстрира нормално през късните тийнейджърски години, само че от време на време може да се появи и след четиридесетте, а и по-късно. Тя е нелечима, само че има медикаменти, които набират на организма нужните му, изчезнали при нарколептиците субстанции. 

Според доктор Петър Чипев диагнозата се слага след полисомнографски проучвания.

" Измерват се мозъчната интензивност и електрическата интензивност на мозъка, придвижванията на очите и мускулния тонус. Невролепсията е в действителност една от най-изявените заболявания на съня. Тя е поначало неврологичен проблем, който в множеството случаи е обвързван с дефицити на един невромедиатор в мозъка, който се споделя хипокретин или орексин. Това е рядка болест, само че заболели от нея има на всички места по света. В международен мащаб има разнообразни статистически данни. В България няма такива и трудно се разпознава или в множеството случаи не се разпознава ", изяснява лекарят в ефира на.

" Например, има данни за Европа за заболеваемост от сорта на 30-40 на 100 хиляди души . Най-честият интервал на поява е детската възраст. Всъщност, заболяването има два пика на развиване. Единият е във възрастта сред 8 и 12 години, когато се отключва казусът. А другият е в по-късна възраст, към 30 години. Като естествено по-големият проблем е в детска възраст, където най-важните години в живота на човек, когато е в учебно заведение, когато се построява среда, другари, а в действителност те преминават в сън ", изясни той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР